Gilla Flugfiskaren på facebook

Flugfiskeskolan -Bra att veta och tips

Då jag har en hel del läsare som är nya inom flugfisket så tänkte jag köra lite basic tips här vad man skall tänka på och vad man bör ha för utrustning osv.
De flesta prylar jag tipsar om finns att köpa på www.flugor.se
Denna sidan uppdateras löpande.

En klassisk nagelsax, ett måste i västen för att klippa tafsar. Spara på tänderna!
På detta spöet kan ni se att det står 8.6 det betyder att spöet är 8.6 fot långt (fot=30cm) under står det Aftm 6 Aftm kan också stå utsatt med denna symbolen # på en del spön. Står det exempelvis #5 så betyder det att spöet är klass 5. 

Peang- Används för att lossa kroken vid fångst av fisk

Där det finns fisk finns det ofta mygg och fästingar, för att undvika att bli helt uppäten är det inte fel med en flaska myggmedel i västen.

Två st olika typer av flytmedel från Sameo, finns mängder på marknaden men dessa tycker jag funkar kanon. Den vänstra gelen används innan du börjar fiska, gnid in hacklet på flugan med detta för att ge flugan extra flytkraft. Den högra "big dry shake" används när du exempelvis fångat en fisk och vill få flugan att flyta igen, stoppa ner flugan och skaka och så är flugan flytklar igen. 

Tippet rings - Användbart när man inte fixar att skarva tafsmaterial 

Tafsmaterial på spole i olika tjocklekar. Jag använder oftast 0.16 som spets men det kan vara bra att ha lite olika. När fisken är extra kinkig så kan det vara bra att gå ner i diameter till exempelvis 0.13. Fiskar du med storhacklade flugor så kan det vara bra att gå upp i grovlek då dessa flugor lätt tvinna tafsen annars.

Torrflugor 

Storhacklade torrflugor, ofta effektiva i snabbt strömmande vatten

Kläckare som dessa klinkhammers är utmärkta flugor för fiske efter harrNymfer, förtyngda med guldskalle eller bly. Har gärna flera utav samma då man lätt fastnar i botten med dessa flugor och man då lätt tappar en och annan fluga

Olika typer av streamers. Flicksländenymf, wolly buggers och boobie flugor, ett smörgåsbord för regnbågen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar