Gilla Flugfiskaren på facebook

Projekt Fiskevatten

Projekt fiskevatten
I flera år har jag funderat på ett eget fiskevatten med chans på vakande fisk och nu verkar det som att det inom inte allt för lång framtid kan bli sant. Mitt mål är att skapa ett så kallat smygvatten med chans till vakande öring i ett mindre strömmande vatten. Vi har kommit en bra bit på vägen men det är fortfarande många pusselbitar kvar att lägga innan vi har något färdigt. 

Februari 2013
Här smids det stora planer och jag kommer att uppdatera er allt eftersom. Det är än så länge i startgroparna men många beslut är tagna och det ser mycket intressant ut.Mars 2013
Tittade till sträckan idag och vattennivån såg bra ut, diskuterade hur och vad vi skall börja med och fick en hel del uträttat idag. Det är mycket jobb kvar och en del papper som skall in till länsstyrelsen fortfarande. Men i dagsläget är det första vi behöver göra (efter alla pappren är klara såklart) räkna ut och mäta upp hur mycket vatten som rinner igenom ån under den vattennivån som vi anser bäst för att få fram hur mycket vatten som vi behöver tillföra under sommarhalvåret. Gallring av träd och allmän röjning då det är ordentligt igenväxt på sina ställen.


Bottnen ser fin utApril

Snön har nästan smällt undan nu och vattennivån har närmat sig den nivån vi önskar. 

Så idag drog jag på mig vadarbyxorna för att mäta sträckans volym som är nödvändig information dels för länsstyrelsen men även för våran del då vi måste veta hur mycket vatten pumpen skall klara   att pumpa runt. Kan avslöja att första sträckan är ca 300 m och håller en medeldjup på 80 cm. Medelbredden är för tillfället ca 4 m men kommer att utökas till 5-6 m. Ett riktigt smygvatten som ser lovande ut och namnet för vårt vatten kläcktes idag, men vad det är avslöjar jag längre fram. 


Juni

Projektet står numera tyvärr still pga markägare som har satt lite käppar i hjulen. Men ännu är det inte kört, vi jobbar på en lösning. Vattennivån för tillfället är väldigt låg och och djupet ligger på runt 20-60 cm vilket är ett problem som också måste lösas då det oftast blir så varje sommar. Jag letar också efter sjöar i närheten men det finns få och det är svårt att hitta något passande tyvärr. Men jag ger inte upp.
Februari 2014

Nu har det äntligen tagit lite fart igen.Efter att nästan gett upp hoppet om att få till något vettigt utav denna fina lilla bäck så har hoppet tänts igen. Jag hade ett möte med en fiskeribiolog häromdagen i och med mina funderingar kring vatten runt om i kommunen där jag bor. Han var nyfiken på detta projektet så vi åkte ned och kollade på vattnet och det var mycket positivt. PH-värdena låg på ca 7.6 vilket är riktigt bra och strömhastighet och syrehalten var också bra, om det inte redan fanns öring här så har det gjort det trodde biologen. Fantastiska nyheter som gör att man verkligen vill kämpa för att få hit öringen igen och så småningom kanske få fisken till att leka i denna bäcken. Till sensommaren kommer vi förhoppningsvis genomföra ett elfiske här för att se vad som ev finns i bäcken och vi skall följa bäcken tills den mynnar ut i nästa vattendrag och se ifall det finns några hinder på vägen. 


1 kommentar:

  1. Kul projekt! Är själv flugtokig och är ofta i snärjebäcken och jagar båge.. Kämpa på!

    SvaraRadera