Gilla Flugfiskaren på facebook

lördag 21 juni 2014

Ett inlägg i landslagsklass - Gästbloggare Jonas Olsson

Bloggens första gästblogginlägg kommer från Jonas Olsson som är landslagsman i flugfiske. Jag lärde känna honom förra året när jag var och besökte Emmabodabygdens fina fiskevatten Svarte göl. Trevlig kille som är en duktig och kunnig flugfiskare.

Så gott folk nu tar Jonas över tangenterna och berättar om sig själv, sitt flugfiskeintresse och VM - flugfisket i Tjeckien.
Jonas Olsson


Hej.
Jag heter Jonas, jag är 30år och bor i en by utanför Vissefjärda i Emmaboda kommun med min familj. Jag jobbar utanför Emmaboda på Ödevata FiskeCamp, ett trevligt ställe som erbjuder många olika slags fisken så att det finns något för alla smaker. Jag är även en av killarna i Svenska flugfiskelandslaget.
Flugfiske blev en del av mig sommaren 1998 när jag var 14år, det var då jag fick mina första instruktioner och som jag inhandlade mitt första flugfiske sett, ett inplastat sådant. Det var inga problem att fastna för det trots att det gick väldigt trögt i början, jag gick och nötte ett helt år i den lokala regnbågs sjön innan jag lyckades med att kroka en båge. Men jag glömmer aldrig hur den sög i sig superpuppan en ljummen kväll i maj.

Intresset för att tävla i flugfiske väcktes efter att ha läst ett reportage om VM i flugfiske tidigt 00-tal men det skulle dröja 5 år innan jag fick första chansen till att tävla på riktigt då jag lyckades kvala till SM som skulle hållas i Malingsbo-Kloten området i södra dalarna och efter det var jag fast.

Vacker harr från Tjeckien
Men jag upptäckte snart att detta inte var någon stor grej i Sverige då det inte anordnades några tävlingar förrän 2012, då dök det upp en kvaltävling till det EM som är i Jämtland i augusti 2014. Första kvalet gick bra och jag slutade 3a, det var efter det som jag lyckades komma med i landslaget och fick åka till VM i Norge men som kanske en del av er vet så var det ingen höjdare där mest p.g.a.  lågt vatten och väldigt kallt väder.

2013 var det dags för kval tävling nr2 till EM, och efter det fick jag erbjudandet att få åka till VM i Tjeckien 2014 i stället för EM i jämtland vilket jag tackade ja till utan att tveka. Nu är det nån vecka sedan jag kom hem från tävlingen i Tjeckien och jag är nöjd med resultatet, jag slutade på plats 73 av 147 individuellt, inte illa för att bara var andra stora tävlingen. Som lag slutade vi på plats 22 av 28 det kunde väl varit högre men det blev som det blev efter skador och lite oflyt i fisket.

Veckan innan tävlingen var vi 6st i landslaget som styrde bilen mot norra Tjeckien för några dagars träningsfiske med guide i den underbara ån Jizera. Guiden vi hade fått tag på heter Daniel Svrcek och är tidigare medlem av det Tjeckiska flugfiskelandslaget, det kändes som vi hade vunnit på lotto med han för det vi lärde oss dom dagarna hade tagit väldigt lång tid att lära sig här hemma då tankesätten var väldigt olika. Fisket i ån var helt fantastiskt och vi kunde prova ut flugor till tävlingen, både torr, nymf och streamers.


Efter 5 dagars fiske i Jizera var det äntligen dags att styra bilen mot södra Tjeckien och VM i flugfiske, detta hade vi laddat för sedan november 2013 med att leta sponsorer, prova nya spön och linor och binda lite över 1000 flugor var. Efter några timmar stod vi på hotellet och träffade gamla och nya bekanta från världens alla hörn.

Nu kanske ni undrar hur tävlingen går till. Man blir indelad i en grupp med en tävlande från varje land för att under 3 dagar fiska 5 sessioner, det är 2st sjöfisken ett från land och ett från båt. Dom tre andra är strömfisken och det brukar vara en liten ån och 2 större. På sjöfisket från land samt dom 3 strömfiskepassen blir man tilldelad ett beat som är den sträckan man ska fiska under dom 3 timmar som varje fiskepass håller på. Man har även en kontrollant på varje beat som mäter och protokollför godkänd fisk.

Beaten på land fisket var ca 25m men vi hade rotation 4 gånger mellan beaten för att få fiska runt hela sjön. På strömdelen är beaten mellan 100 och 250m, när man fiska från båt så är man två tävlande i samma båt + roddare som även fungera som kontrollant. Det enda vi vet i förväg är vilken typ av fiske vi ska åka på, beaten lottas fram och dom blir tilldelade innan vi kliver av bussen.

På sjö fiske delen fiskas det oftast med intemidiate lina och 2-3 flugor på tafsen oftast stremers. På strömfisket har vi vanligtvis 3 spön riggade, ett med torrfluga, ett med stremers och sedan ett nymftackel med 2-3 nymfer, allt detta för att kunna variera sig så mkt som möjligt och kunna anpassa sig fort efter fisken humör.

Totalt fick jag 75 fiskar under VM i Tjeckien och slutade på plats 73 individuellt av 147 tävlande.
Sedan finns en uppsjö med regler vi måste hålla oss till t.ex. så får inte tafsen vara längre än två spölängder, alla flugor måste vara bundna på hullinglös krok. Vi har ca 10 A4 sidor med regler men så länge man har kolla på det viktigaste så är det lugnt. Om ni googlar på Fips-mouch så finns reglerna på deras sida.

Tävlandet har även hjälpt mig att utveckla mitt privata fiske då jag har lärt mig att variera mitt fiske i stället för att nöta vilket lätt till att jag har större chans att fånga fisk oavsett väderförhållande.
Härnäst på schemat står uttagningstävlingen till nästa års landslag för både VM och EM gruppen, den kommer att vara i Jämtland i början av augusti så håll kolla på antingen Sweden flyfishing team på facebook eller på sportfiskarnas hemsida om ni är sugna på att vara med. Kika gärna in på våran blogg som ligger på fisheco sök på Svenska flugfiskelandslaget så hittar ni mer från tävlingen i Tjeckien.

Jonas vid sitt hemmavatten Svarte göl
10 snabba frågor till Jonas

Favoritfluga? Humpy (röd)

Favoritvatten? Ammerån

Smålands bästa fiskevatten? Svartegöl & Alsterån

Favoritfisk (att fiska)? Harr & Regnbåge

Favoritspö o lina? Vision Nite Catapult 3/4 för det klara allt, Långbelly linor så man kommer nånstans.

Bästa fiskeprylen? "magväska" anpassad för fiske

Torrfluga eller nymf? BÅDA

En vecka i fjällen och du får endast ta med 5 flugor, vilka? Humpy, streking caddis, grön nattslände puppa, haröra med guldskalle och en svart nymf.

Hur kom det sig att du började flugfiska? Det såg roligt ut.

Ditt bästa tips till en som är ny på flugfiske? Var inte rädd för att fråga när ni är ute och fiskar och undrar hur han gjorde på andra sidan sjön för att få fisk, fråga vilken fluga och hur den ska fiskas.

För mer info om landslaget och annat som Jonas skriver om kolla nedan. 

För mer info om Ödevata fiskecamp klicka r





Fips-Mouche
Grabbarna i landslaget! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar