Gilla Flugfiskaren på facebook

onsdag 30 april 2014

Mycket beställningar!

En ask full med flugor klara för leverans
Det har varit mycket beställningar på flugor den senaste tiden, mycket blandat med stora streamers till regnbågsfisket till mer imitationsflugor till fisket efter kräsna öringar. Mycket roligt!

Jag band mycket flugor för ett par år sedan till butiker och även privatpersoner, men tappade suget efter ett tag vilket ledde till att jag faktiskt slutade binda flugor i ett par månader. Men jag hittade tillbaka, tack och lov och numera binder jag endast till privatpersoner men gör ingen större reklam för det utan har en del stammisar som brukar beställa varje år. Dock tar jag ju självklart emot beställningar från nya "kunder" också. Leveranstiderna varierar lite beroende på hur många flugor som skall göras men ca 1-2 veckor brukar det ta. Priserna varierar också beroende på antal, flugtyp osv men för er som undrar eller vill ha pris maila på olsson1985@gmail.com

Den senaste större ordern är klar och skall skickas, nästa på tur är flugor för regnbågsfisket och därefter en fjällask. Jag skall också se över mina egna askar inför söndagens tur till fisket hos Smålandsfiskarna.
Vi har bokat fiske där söndag - måndag skall bli mycket spännande och se vad deras vatten har att bjuda på.

Skitfiske på er!


Foammyggan är populär

tisdag 22 april 2014

Fotoskolan - Tips på ministudio

Jag tänkte berätta om ett väldigt enkelt sätt att göra sin egna lilla fotostudio för fiskeflugor, rullar och andra mindre föremål. Det finns givetvis en hel del olika färdiga alternativ att köpa på marknaden.
B la.
Fotostudio

Fotostudio från 24.se kostar 449:-





Till min enkla variant har jag använt en kartong (ca 20cm djup, 20 cm hög 20cm bred), eltejp och vita pappersark.  

Lägg ner kartongen så den ligger med öppningen mot dig, klipp små fönster på höger, vänster och ovansidan, lämna ca 3-4 cm av kartongen som ram och sätt fast eltejp för bättre stabilitet. 

Tejpa sedan fast vita pappersark som fönster och sedan sätt in ett vit pappersark i kartongen som bakgrund och botten. 

Belys från ena sidan eller båda sidorna med blixt eller lampa för att få de ljus ni önskar. På exempelbilderna nedan har jag använt en vanlig skrivbordslampa från IKEA med LED belysning som jag även använder till flugbindningen. Jag belyser flugan från högersidan endast.
Bilderna är tagna med en Nikon D7000 och ett macro 90 mm 2.8. 
Bländare 8 och slutartid 1/125, ISO-tal 640 


Kartongen som används, skär bort kartongen innanför den svarta tejpen




En väl belyst flugan med en enkel och ren bakgrund




Inte den vackraste lådan men den gör sitt jobb.

Igår var vi en snabbtur i Runtorp eftersom barnen var med så var det inget längre eller särskilt koncentrerat fiske men en fin fisk på kilot landades och återutsattes. Fisken högg för övrigt på flugan ovanför.

Skitfiske på er!

söndag 13 april 2014

Älvräddarnas webbauktion




Nu går Älvräddarnas webbauktion in på sista veckan. Dags att lägga bud på någon av dom fina priserna som finns kvar. Pengarna går oavkortat till kampen för våra vattendrag.

Gå in på Älvräddarnas webbsida och lägga bud men vänta inte för länge, slutdatum för auktionen är den 20/4. Bland de tunga objekten finns bl.a. en ”lyxfiskeweekend” för fyra personer vid Mörrumsån, sponsrad av ABU Garcia. I detta ingår valfri fiskeutrustning till ett värde av 10 000 kronor ur 2014 års katalog, Napp och Nytt.
Vildmarksmekka bidrar med ett fantastiskt tredagars fiske vid Kengis Bruk. Tillsammans med guiderna Lars Munk och Ronny Landin fiskar ni lax vid den vackra Kengisforsen. ”Munken” och Landin guidar och ger er tips och trix under första dagen och efterföljande dagar fiskar ni på egen hand. Ni har sträckan helt för er själva, vilket innebär att ni kan vara uppemot tio personer. Ni bor i två loftstugor en klumplängd från Pool 1 och har sammanlagt cirka tre kilometer fiskevatten. Värdet på detta höjdarobjekt är 25 000 kronor.
Gillar du trollingfiske? Du har chansen att buda på en dags laxtrolling på Vänern, till er hjälp har ni en av Sveriges bästa trollingguider Petter Larsson. Fisket gäller för max fyra personer, lunch ingår och paketet är värt 8000 kronor.Tack vare Tiveden Flyfishing finns möjligheten att ropa in en natts kräftfiske i Vättern.
En veckas boende för 6 personer i en välutrustad stuga belägen i Hamrafjäll, Tänndalen finns också med som ett av objekten. Det finns annat också, hjärtligt välkommen till webbauktionen. Alla pengar som kommer in går till kampen för våra vattendrag

lördag 12 april 2014

Nya flugor

Igår satt jag ett antal timmar vid bindstädet och testade lite nytt material som jag vann i en tävling från Flugfiske-feber. Materialet man vann kom från Pro sportfishers utbud och är inget jag prövat tidigare. Tanken med deras material så vitt jag förstått är att på ett enkelt sätt kunna binda väldigt realistiska flugor.

Jag fastnade verkligen för deras caddis wings och här kommer några smakprov.


Denna lilla fluga är bunden på en vanlig torrflugekrok, Kamasan i det här fallet och skall imitera en bäckslända.


För att se mer av Pro Sportfishers utbud kolla här
http://www.prosportfisher.com/

fredag 11 april 2014

Andra delen i fotoskolan - Makro

Foto taget med macrooptik Tamron 90mm 2.8 med stativ

Makrofotografering eller macro är oerhört populärt område inom fotograferingen. Särskilt för oss som gillar att binda flugor så är det bra att ha koll på hur makrofotografering fungerar och har den rätta utrustningen/inställningen för att få så bra och skarpa bilder som möjligt på våra kreationer.

Det finns flera alternativ för att ta makrobilder, det enklaste är att använda er utav makrofunktionen på er digitalkamera, vilket oftast gör att närgränsen blir bättre på kameran, det kan gå från 10 cm närgräns i standardläge till 3 - 1 cm på vissa kompakta digitalkameror som har "supermakro-funktion". På en systemkamera har man möjlighet att använda särskilda makroobjektiv för bättre avbildningsskala, närgräns och skärpa. Man kan också använda sig av ett billigare alternativ till makroobjektiv som är närbildslinser, det fungerar så att man monterar på det på sitt standardobjektiv och du får en förstoringseffekt ungefär som om du skall monterat på läsglasögon på objektiv, resultat är att du får en kortare närgräns. Mellanring är ett annat alternativ som monteras mellan kamerahus och objektiv, även med en mellanring får du en bättre närgräns men du tappar oftast ljusstyrka på ditt objektiv.

Prisvärda objektiv för att fota macro
Tamron 90 mm 2.8 (Även en bra optik för porträtt)
Tamron 60 mm 2.0
Nikon 40 mm 2.8
Canon 60mm 2.8 


Några tips vid macrofotografering


  • Använd stativ
  • Använd en lagom stor bländaröppning, när man fotar macro får man mycket kort skärpedjup, prövar dig fram genom att justera bländaren
  • Använd macro-läget om din kamera har detta (en symbol som ser ut som en liten tulpan)
  • Testa manuell fokus, autofokus har en tendens att lägga fokus fel ibland när man fotar små saker som t ex en insekt så kan en grässtrå i förgrunden få fokus istället för insekten. Med manuell fokus lägger du själv skärpan där du vill ha den
Macrooptik gör att du kan ta foton på dina flugor på bästa sätt. 

Det var allt vad jag hade att bjuda på när det gäller macro/makro foto, men även här gäller det att testa, testa och testa. Man lär sig så fruktansvärt mycket genom att testa sig fram.

onsdag 9 april 2014

Foammyggan - Bindbeskrivning


Här kommer en video på ett relativt nytt mönster för mig, men har funkat bra tidigt på säsongen. Fiskas som en fjädermygga och har ett bra "häng" i vattnet. Dessutom syns den väl tack vare den vita foamen, enkel att binda och endast tre material som behövs förutom krok och tråd förstås, vit seal subistute, vit flashtråd och vit foam. Flugan är enkel att variera i olika färger men den vita är den som fungerat bäst för mig och jag personligen har en förkärlek till just vita flugor.



Skitfiske på er!

söndag 6 april 2014

Flyflasher

Till alla Iphone-användare har det kommit en fantastisk bra app Flyflasher, appen går också att använda via internet http://flyflasher.com/ för oss som inte använder iphone, förhoppningsvis kommer den snart att kunna användas med android telefoner också.
Appen påminner om instagram fast med bara bilder på flugor, fantastisk idé! Gilla och dela med dig av dina flugor och bli inspirerad av flugor från andra flugfiskare i hela världen.




torsdag 3 april 2014

Nytt städ!

Äntligen!

Igår fick jag ett efterlängtat paket från DHL med Flyfishingmasters som avsändare. Ett nytt städ då mitt förra gick sönder. Denna gången valde jag att satsa på ett riktigt kvalitétsstäd.
Ett SN presentation rotary vice av Jan Tvrdek. 

Städet känns väldigt gediget och


håller krokarna bra. Det har äkta rotary funktion och är gjort av härdat stål och dural aliminium. Dessutom levereras städet med en rejäl bottenplatta på 2 kg.

Finns att köpa här
http://www.flyfishingmasters.se/Flugbindning/Bindstaed/SN-Presentation-Rotary-Vice.html

tisdag 1 april 2014

Sam

2014 - 03 - 30
Blev jag pappa till en liten pojk, Sam <3 p="">
Sam

När det gäller fisket så hade vart trögt för egen del, var ute på en bomrunda längs kusten i veckan som var. I nästa månad bär det av till Smålandsfiskarnas fina vatten, skall bli mycket spännande!
Idag öppnades fisket för öringfiskarna på västkusten, hoppas ni har ett riktigt skitfiske!