Gilla Flugfiskaren på facebook

onsdag 27 mars 2013

Globetrotter

Häromdagen var jag nere i Lyckeby och besökte gänget på flugor.se, tanken med min resa dit var att få testa lite fllugspön. Sameo Globetrotter var spöet jag ställt in siktet på och var lite osäker på vilken klass som det skulle satsas på. Men efter kopp kaffe och diskussion med den alltid så trevliga Ken så beslutade vi att #6 skulle passa mig bäst med tanke på vad jag har för spön sedan tidigare och mitt fiske med det spöet främst kommer vara regnbågsfiske med tyngre nymfer och streamers som dog nobbler och wolly bugger mfl. 

Spöet var helt underbart och följsamt, Ken som är en otroligt duktig flugkastare visade mig en hel tips och man lärde sig att man har en hel del att lära fortfarande när det gäller kastandet men bara efter några minuters råd och tips så kände man sig som en bättre kastare och det kommer att bli en del gräsmatte svingande för att verkligen öva upp tekniken innan isen smälter. 

Så det blev en Sameo Globetrotter #6 med Sameos vackra pandion rulle!

Vill passa på att tacka Ken för all hjälp!
och är de någon av er som funderar på ett nytt flugspö, tar då en titt på Sameos utbud. Fantastisk kvalité på spön, rullar och linor till riktigt bra priser och förmodligen med Sveriges mest "serviceminded" personal   


Skitfiske!

söndag 17 mars 2013

Bindbeskrivning - Wolly Bugger - Video

Roligast tycker jag att det är att fiska med torrflugor, nymfer och våtflugor, imitera fiskens naturliga föda. Men alla gånger så är inte dessa flugor de bästa framförallt inte för fiske i många put and take vatten och då kan de vara bra att ta till lite rejäla mönster som denna streamern.
Wolly bugger är en fluga jag haft mycket bra fiske med lite överallt och framförallt i den gula färgen som jag tycker är underskattad. Flugan kan göras i alla möjliga färger men några andra jag gillar är helröd, helsvart och helvit.

Så i väntan på att isen och vintern släpper sitt grepp om oss så kommer en bindbeskrivning av en riktig kanonfluga för regnbågen i våra put and take vatten. De fina maraboufjädrarna och hacklet jag använder finns att köpa på www.flugor.se



torsdag 14 mars 2013

Bindbeskrivning - Tung nymf för vårfisket- Video

Här har jag knåpat ihop en liten video bindbeskrivning av en favoritnymf för framförallt vårfisket.







För safarianvändare så verkar inte videon synas i inlägget så prova att trycka här
Bindbeskrivning



Sktifiske!

tisdag 12 mars 2013

Två st nymfer.

Bjuder på två st effektiva och tunga nymfer, lätta att binda och bra för regnbåge, öring och harr mm.

Tung nymf som syns bra i grumliga vatten och ett säkert kort efter regnbåge, binds med tungstenskalle och lite koppar under kroppen så dimper snabbt ner hos fisken och en riktig favorit i Snärjebäcken.

Superpuppan heavy style. Bind en superpuppa spm vanligt men börja med att trä på en tungstenskalle så har ni en effektiv nymf.

lördag 9 mars 2013

Getingfrossa

Getingar är inte så aktuella just för tillfället men framåt sommaren och tidig höst brukar man kunna ha riktigt fint fiske med dessa imitationer. Min variant av geting eller bi bi som min 2 år gamla dotter kallar dem är inspirerad av getingflugan från den fantastiska boken "Flugnörd". De finns massvis av olika varianter och materialval för att göra getingflugor dock brukar de vanligaste vara foam eller hjorthår.




Min variant har jag valt att göra med hjorthår och faktiskt första gången jag ger mig på att göra en getingvariant med detta materialet har tidigare enbart dubbat getingkroppar och bundit varianten med foam. Flugan är relativt enkel och kul att binda dock blir det mycket spill av allt hjorthår som måste trimmas men det får man leva med. Här kommer i alla fall en liten steg för steg beskrivning hur ni gör getingflugan eller som den numera kalls här hemma "Bi Bi". 

Bi Bi

Krok : Strl 10
Tråd: Svart
Kropp: Svart och gult hjorthår
Vingar: Brunt tupphackel samt svart tupp
Huvud: Svart hjorthår


Fäst in bindtråden som vanligt

Bind in en rejäl bunt gult hjorthår nära krokböjen

Fortsätt med svart och gult hjorthår, fäst dem tätt och dra åt hårt (viktigt med stark bindtråd)

När jag bundit in dessa lagerna av kroppen gör jag en whip finish knut och trimma ner kroppen för att underlätta när jag skall fästa vingarna. Finns säkert andra lösningar för detta men detta har funkat för mig. 

Bind in bindtråden igen och fäst två st bruna tuppfjädrar, ca 3-4 cm långa en på varje sida


Bind in tupphackel, här har jag faktiskt användt mig av indisk tuppnacke då flugan flyter bra ändå på hjorthåret och kvaliten på hacklet är inte jätteviktigt, mest för syns skull. Klipp hacklet nertill.

Bind sedan in två st buntar ev tre tills du kommer fram tills kroköglan. Avsluta med en whip finish knut, trimma sedan flugan som ni vill ha den, jag vill ha kropparna ganska slimmade, men behöver inte vara jättenoga bero helt på vilken tid man vill lägga på att trimma flugan.  

När flugan är klar brukar jag droppa på lite lack eller superlim på bindtråden. 
Färdig!


Bi bi


Skitfiske på er!





torsdag 7 mars 2013

Vackra vatten

Mycket is fortfarande men de börjar ge vika
På min lediga dag denna veckan så tog jag mig en snabbsväng till kusten för att se efter öppna vatten och framförallt leta upp mynningen till en fin å där jag vet att de vandrar upp öring. Jag hittade eller såg mynningen men dessvärre blockerades vägen av bostadshus och eftersom jag ändå inte hade så gott om tid så låter jag det vara till ett annat tillfälle då man kan prata med de som äger huset om lov att korsa deras tomt. 
Däremot stannade jag längs med ån och vandrade längs med genom taskig terräng mest för att utforska och ta lite foton. Ån ser mycket fin ut och jag kan gott tänka mig att öringen finns. 
Sträcka längs ån

Vacker solnedgång




söndag 3 mars 2013

Projekt fiskevatten

Var idag och tittade till ån och vattennivån såg bra ut och vi fick en del uträttat idag vad de gäller planeringen av arbetet, mycket som skall göras men drömmen är inom räckhåll. Följ utvecklingen på fliken "Projekt Fiskevatten" eller klicka här http://flugfiskaren.blogspot.se/p/projekt-fiskevatten.html


Bottnen